Rozhovor s autorem XUpTrainer Ondřejem Divišem pro časopis Profit

Vynalezl jste posilovací přístroj XUpTrainer. Jak byste tento přístroj popsal v jedné větě?

Asi nejlépe pomůcku vystihuje, že je to "Multifunkční závěsná posilovací věž pro cvičení s vlastní vahou těla".

V čem je unikátní?

Jako jediná pomůcka na trhu každý pohyb usnadňuje, což ocení zejména začátečníci. Ale zároveň umožňuje cvičit velmi náročné cviky, kde zapojíte celé tělo a tam si na své přijdou také zdatní sportovci. Cvičební pohyby jsou realizovány přes kladkové systémy, které šetří klouby a každý pohyb je proveden čistě a plynule.

Dá se říci, že XUP je obdoba TRX?

Dalo by se říci, že z TRX si XUP vzal to nejlepší - cvičí se s vlastní vahou, je to skladné, přenosné a posilujete s ním celé tělo. S XUP lze zacvičit všechny cviky jako s TRX, ovšem princip cvičení přes kladky otevřel mnohem širší možnosti dalšího tréninku. Jednoduše řečeno, kde TRX končí, XUP teprve začíná.

Jak se vůbec zrodil nápad vytvořit něco takového?

Začal jsem pracovat jako trenér do domu a časem jsem zjistil, že bych potřeboval nástroj takzvaně vše v jednom, ale dosavadní pomůcky na trhu mi to nenabízeli. Klienti (většinou začátečníci) nezvládali základní cviky jako jsou shyby a kliky. Tak jsem přemýšlel, jak jim v tom pomoci. Pak jsem jednoho dne vytahoval slunečník, který byl převodován kladkami, což mi práci usnadnilo a prvotní nápad byl na světě.

Konzultoval jste při přípravě svého (patentovaného?) zařízení se sportovními lékaři a dalšími odborníky?

Zařízení jsem konzultoval a testoval na UK FTVS s fyzioterapeutkou a bývalou vedoucí katedry zdravotní tělesné výchovy a tělovýchovného lékařství Doc. PhDr. Blankou Hoškovou, CSc. Také jsem zařízení testoval v Centru Paraple, o.p.s. pod dohledem fyzioterapeutů na jejich klientech s míšním poraněním. Pro ně se pomůcka ukázala jako užitečná a jedinečná při cvičení tzv. aktivizačních cvičení, kdy se cvičenec snaží vědomě zapojit ochablé či ochrnuté svalové partie a k pohybu v plném rozsahu si sám dopomáhá. Pacient tedy může rehabilitovat a posilovat postižené partie bez odborné asistence také doma sám každý den.

Pro koho je tedy posilovací věž určena. Může na ní cvičit každý?

Překvapivě ano, může na ní cvičit opravdu každý. Jsou cviky, které XUP usnadňuje (shyby, kliky), vhodné pro začátečníky, seniory i osoby na vozíku. Pak jsou cviky v různých podporech a vzporech, které jsou velmi náročné, takže i atleti si přijdou na své.

Cvičíte s XUP a jak vypadá váš běžný trénink?

Mám rád komplexní cviky, kdy zapojím celé tělo a nezabere mi to moc času. Můj trénink s XUP je 16x Super Shyby (na záda, hrudník, biceps, triceps), 16x Krčení na břicho v zavěšení s klikem (na břicho, core, prsa, triceps, přední stehna), 12x Super zdvihy na boku až po ramena (na břicho, core, boky, pas, biceps, hrudník, ramena), 16x krčení nohou v leže na zádech se zapažením (na zadní stehna, bedra, core, horní záda). To vše bez pauzy za sebou a větší pauza až po posledním cviku ze série. Celkem dělám 3 kola. Zabere mi to max. 30 minut 2x až 3x týdně.

Čím se živíte v současnosti?

 Před deseti lety jsem založil webový portál Fitness-trenink-doma.cz, který se specializuje na služby "Trenér do domu" po celé ČR. Živím se tedy přímo poskytování služeb "Trenér do domu", provozem portálu s trenéry do domu a prodejem pomůcky XUpTrainer.

Máte ambice prorazit s XUpTrainer i v zahraničí?

Určitě. Pomůcka má světový potenciál. Zahrnuje výhody stávajících produktů, umožňuje nové unikátní cviky a otevírá novou dimenzi cvičení, které šetří klouby a usnadňuje každý pohyb.

Lidé mají různé cíle, když cvičí, kdy si mají vybrat XUpTrainer?

Pomůcka je dobrým pomocníkem, když chcete zhubnout, zpevnit, posílit nebo když máte za cíl jen rozhýbat tělo a cítit se celkově pružnější. Šetří klouby, takže i jedinci s nadváhou, obézní a senioři ji mohou bez problémů dobře používat.

Jaké jsou první dojmy cvičenců, když usednou na XUpTrainer?

Jsou šťastní a udivení, že to zvládnou. Často slýchám: "Mám slabé ruce, bolí mě rameno, to jsem nikdy nezvládla", a když to pak zkusí zacvičit, tak se jim na tváři vyloupne úsměv a úžas, jak je to příjemné a pohodlné. To jsem mluvil o shybech s XUpTrainer.

Mluvíte o úsměvu a úžasu při vyzkoušení, kde si to tedy naši čtenáři mohou také vyzkoušet?

Nezávazné testování nabízíme každému, kdo má zájem a probíhá buď v parku na Hanspaulce na Praze 6 nebo při nepřízni počasí ve fitness na UK FTVS. Ideálně když nás zájemci kontaktují na xup@xuptrainer.com a domluvíme se.

Kolik cviků je možné na XUpTrainer cvičit?

Dobrá otázka, sám to vlastně nevím. Jediné co vím, že se nám dosud podařilo objevit přes 400 cviků, ale to určitě není konečné číslo.

Na vašich stránkách XUpTrainer.com nabízíte "Online kurz s trenérem ŽIVĚ" k zakoupení pomůcky, co si pod tím mám představit?

Ze zkušenosti vím, že právě prvních pár týdnů a měsíců tréninku je pro klienta nejnáročnější než si zvykne na novou činnost v životě, která trochu bolí, ale celkově zlepšuje jeho kvalitu života. Proto jsem se nad tím zamyslel, a rozhodl se klienty, kteří chtějí jít cestou s XUpTrainer v jejich snaze co nejlépe podpořit. Po zakoupení pomůcky je kontaktujeme, naučíme XUP používat a sestavíme jim plán na míru, tím to však nekončí, následně je provedeme celou cvičební lekcí a zhruba po dvou měsících se opět spojíme a probereme jejich dotazy a pokroky ve cvičení. Tento princip podpory v začátcích se nám dobře osvědčil.

Pořízeni XUpTrainer není zrovna nejlevnější, proč je taková cena?

Přiznám se, že jsem na začátku také chtěl, aby cena byla jiná, ale postupně jak jsem jednotlivé díly ladil a testoval jsem se rozhodl jít cestou vysoké kvality a vytvoření profi stroje. Chtěl jsem kvalitní produkt, který bude vyráběn v Česku a budu na to hrdý. Ve srovnání s produkty ve stejné kategorii, tedy kvalitní domácí posilovací věže, kdy je cena od třiceti tisíc výše, je pořízení XUpTrainer o polovinu levnější, má mnohonásobně rozmanitější využití a cvičit s ním můžete i venku v přírodě.

Kdybych si chtěl jeden koupit, co bych k tomu potřeboval?

Stačí vám opravdu málo, XUpTrainer můžete zavěsit jednoduše kdekoli, kde najdete dva pevné závěsné body ideálně ve výšce 2 až 2,5 metru. Doma za dveře s použitím dveřních kotev, za hrazdu mezi futry nebo venku za větev s použitím popruhů (obojí je součástí balení).

Další články

Nejdůležitější pomůcky na cvičení doma

Nejdůležitější pomůcky na cvičení doma

Nejdůležitější pomůcky na cvičení doma v jedné. Když chcete efektivně cvičit, šetřit čas, cvičit šetrně na klouby. Máte zájem o efektivní domácí cvičení a různorodé cviky. Vše doplněno online cvičebními videi rozdělenými dle svalových partií, pak čtěte více v tomto článku.

Jak cvičit doma šetrně na klouby: Tipy a návody

Jak cvičit doma šetrně na klouby: Tipy a návody

Cvičení je klíčem k udržení dobrého zdraví a pohyblivosti kloubů. Nicméně, nesprávné cvičení může způsobit nadměrné zatížení kloubů a vést k bolesti nebo zraněním. Pokud hledáte způsoby, jak cvičit doma šetrně na klouby, zde je několik užitečných tipů a návodů.

Cvičení pro Seniory: Zdraví a Vitalita ve Zralém Věku

Cvičení pro Seniory: Zdraví a Vitalita ve Zralém Věku

Stárnutí je přirozenou součástí života, ale to neznamená, že nemůžeme udržovat zdraví a vitalitu i ve stáří. Cvičení pro seniory hraje klíčovou roli v udržování fyzické kondice, síly a flexibility, a také přispívá k celkovému duševnímu blahu. V tomto článku se podíváme na několik cvičebních aktivit, které jsou speciálně navrženy pro seniory.

Tento web používá soubory cookies. Dalším používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací